Lanzarote

Over Lanzarote

 

OVER LANZAROTE

Geschiedenis

Lanzarote is een vulkanisch eiland, dat meer dan vijftien miljoen jaar geleden is ontstaan. Het is vanwege de ligging de afgelopen eeuwen vaak het toneel geweest van strijd.

De naam van het eiland is waarschijnlijk afkomstig van de zeevaarder Lanzarotto of Lancelotto Malocello, die in 1312 het eiland aandeed. Anderen houden het bij de Guanchen waar het in hun taal het okerkleurige eiland betekent.

Tussen 1730 en 1736 en in 1824 heeft een reeks vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden waarbij elf dorpen verzwolgen zijn.

Lanzarote

Lanzarote is 62 km lang en 21 km breed en het is, inclusief de tot Lanzarote behorende kleinere eilanden La Graciosa, Alegranza en Montaña Clara, 846 km² groot.

De luchthaven bevindt zich bij de hoofdstad Arrecife. Een groot deel van het eiland is bedekt met lava en heeft weinig begroeiing.

De UNESCO heeft Lanzarote in 1993 uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Landbouw

Doordat de bodem van Lanzarote weinig water vasthoudt, is landbouw op het eiland erg lastig. De bewoners van Lanzarote bouwen daarom muurtjes om de gewassen heen die zowel de wind tegenhouden als het vocht opvangen. Door het landschap te bestrooien met lavazand wordt de vochtigheid van de omgeving opgevangen. Deze laag zorgt er eveneens voor dat het vocht minder snel verdampt.

Op het eiland worden op deze manier druiven geteeld om wijn te maken.

Ook teelt men tomaten, zoete aardappelen en cactussen met als doel de rode kleurstof karmijn te winnen uit de cochenilleluizen die op de cactus leven. Daarnaast floreert de Aloë vera op het eiland, die wordt gekweekt om er cosmetische producten uit te winnen.

Zoutwinning

Aan de zuidwestkust van het eiland ligt in de gemeente Yaiza het grootste zoutwinningsgebied van de Canarische Eilanden, de Salinas de Janubio.

Bestuurlijke indeling

Het eiland is verdeeld in een zevental gemeenten (ayuntamientos): Arrecife, Haría, San Bartolomé, Teguise, Tías, Tinajo en Yaiza.

Plaatsen

De bekendste badplaatsen zijn Puerto del Carmen (zuid/oost), Playa Blanca (zuid) en Costa Teguise (oost). Aan de noordoostkust ligt het naturistisch vakantiedorp Charco del Palo. Andere plaatsen zijn: Ye, Punta Mujeres, Arrieta, Mala, Matagorda, Uga, Playa de Papagayo, El Golfo, Yaiza, La Asomada, La Santa, Caleta de Famara, Orzola en Haria.

Gastronomie

De Canarische eilanden zijn onderworpen aan een veelvoud aan culturele invloeden die allemaal te zien zijn in de keuken. De inwoners van Lanzarote erfden enkele van hun culinaire gebruiken van de oorspronkelijke inheemse bewoners. Afgezien van het Guanche-erfgoed, is de gastronomie op het eiland ook beïnvloed door de Spaanse en Zuid-Amerikaanse keuken.

De gerechten vallen op door hun eenvoud, omdat de ingrediënten belangrijker zijn dan de processen, maar de resultaten zijn zeer smakelijk.

Uitstekend vlees, verse vis, groenten en olijfolie van eerste persing hebben allemaal hun plaats op de tafels van Lanzarote. Een belangrijke rol wordt gespeeld door lokale wijnen en kazen. Stoofschotels zijn de meest typische manier om groenten te consumeren. Vanwege de rijkdom van de zee rond de Canarische eilanden, zijn er veel verschillende soorten vis. Hoogtepunten van de recepten met vis zijn onder andere Sancocho (visstoofpot) en vissoep.

De meest gevonden vleeswaren zijn varkensvlees, kip, konijn en geit. Wat desserts betreft, zijn panes de maní (pinda broodjes) en roscos de alma (een soort donut) typisch.

En we moeten niet vergeten het meest populaire gerecht te vermelden: papas arrugadas (aardappelen gekookt in hun schil). Vergezeld door mojo verde en mojo rojo.

Klimaat

Het eiland wordt vaak geteisterd door de passaat, een wind die overwegend uit het noorden komt. Circa 40 dagen per jaar is er sprake van een Calima: een sterke wind vanaf de Sahara. Dit resulteert in hoge temperaturen en veel fijn zand in de lucht. Het klimaat is erg droog. In 1964 is de eerste ontziltingsinstallatie in gebruik genomen. In de periode daarvoor moest drinkwater per schip worden aangevoerd.

Natuur

Timanfaya

Het nationale park Timanfaya bestaat uit vulkaankraters, lavavelden etc die dateren uit de recentste periodes met uitbarstingen (1730-1736 en 1824). Op een nog bestaande magmakamer staand wordt toeristen op verschillende manieren getoond hoe heet het op geringe diepte onder de grond is. Grind op slechts 10 centimeter diepte kan niet in de hand worden gehouden omdat het te heet is. Op één meter diepte wordt een stuk stro tegen de hete steen gehouden zodat het stro spontaan ontbrandt. Wanneer een emmer water in een gat in de grond wordt gegoten, spuit dat er als stoom met grote kracht uit. Bij het restaurant is een put van ongeveer acht meter diep, waarop permanent gebarbecued kan worden.

Cultuur

De belangrijkste kunstenaar/architect op Lanzarote was César Manrique. Hij heeft veel gedaan om het oorspronkelijke karakter van het eiland te behouden. Zo heeft hij bewerkstelligd dat alleen de traditionele kleuren groen, blauw en bruin zijn toegestaan voor deuren en kozijnen. De huizen mogen niet hoger zijn dan vier verdiepingen en moeten bovendien wit geschilderd zijn. Verder zijn grote reclame-uitingen verboden. Dit alles om het eiland zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat te houden (in tegenstelling tot eilanden als Gran Canaria en Tenerife waar door massatoerisme veel "beton en neon" te vinden is). Direct in het oog springend zijn zeven kunstwerken van Manrique genaamd "Juguetes del Viento" (speelgoed van de wind). Ze zijn onder andere bij het vliegveld en op de rotonde bij zijn huis te vinden.

Sport

Behalve de geijkte watersporten zoals surfen kan men onder andere terecht op één van de twee (18 holes) golfbanen. Lanzarote is zeer geliefd bij sporters die graag het milde klimaat opzoeken tijdens de koudere seizoenen van het thuisfront, om alsnog te kunnen buitensporten en trainen. In La Santa (bij Tinajo) vind je één van de grootste sporthotels binnen Europa. Maar ook voor natuurgenieters biedt Lanzarote tal van mogelijkheden. Lanzarote organiseert 2 maal per jaar een Ironman. In het voorjaar over de volledige afstand, met start en aankomst in Puerto Del Carmen en in het najaar over de halve afstand, met start en aankomst aan Club La Santa.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Noodzakelijke documentatie:

Om naar de Canarische Eilanden te reizen, is de enige documentatie die u bij u moet hebben uw nationale identiteitsbewijs of paspoort, als u een burger bent van een land in de Europese Unie.

Medische zorg:

Het is raadzaam om een ​​reisverzekering af te sluiten die medische zorg omvat. Op die manier bent u vrij om uw toegewezen arts bij te wonen als dat nodig is.

Bagage:

Met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 22º en praktisch 300 dagen zonneschijn, is het raadzaam om, naast strandkleding en zonnebrandcrème, comfortabele lichte kleding en een trui of een jas mee te nemen voor de nacht.

Wanneer bezoeken:

Gezien het heersende klimaat gedurende het hele jaar op Lanzarote zonnig en zonder regen is, is er geen specifiek toeristisch seizoen. Dit betekent dat u op elk moment van het jaar van een vakantie kunt genieten. Het hoogseizoen is gericht op de zomerperiode en andere vakantietijden, zoals Kerstmis en Pasen.

Een auto huren:

Om een ​​auto te huren heeft u een actueel rijbewijs nodig. In het geval van het gebruik van uw eigen voertuig, moet u ook al uw voertuigdocumentatie op orde hebben, evenals een autoverzekering.

Tijdzone:

Lanzarote gebruikt, net als de rest van de eilanden in de Canarische archipel, het hele jaar door Greenwich Meridian Time (GMT), behalve van april tot oktober, wanneer het overgaat op GMT + 1. De Canarische eilanden zijn het hele jaar door een uur achter op de rest van het Iberisch schiereiland.

Valuta:

Euro

Feestdagen:

Feestdagen in de autonome regio van de Canarische Eilanden: 1 januari (nieuwjaar), 7 januari (Driekoningen), Witte Donderdag, Goede Vrijdag, 1 mei (Dag van de Arbeid), 30 mei (Dag van de Canarische Eilanden), 15 augustus (Hemelvaartsdag) ), 1 november (Allerheiligen) en 6 december (Dag van de Grondwet), 8 december (Onbevlekte Ontvangenis) en 25 december (Kerstmis).

Feestdag op het eiland: 15 september (Nuestra Señora de los Dolores)

Lokale feestdagen:

Arrecife: Carnaval dinsdag en 25 augustus (San Ginés)

San Bartolomé: Carnaval dinsdag en 24 juni (San Juan)

Haría: Carnaval dinsdag en 24 juni (San Juan)

Yaiza: 7 juli (San Marcial) en 8 september (Nuestra Sra. De los Remedios)

Teguise: Carnaval dinsdag en 16 juli (Nuestra Sra del Carmen)

Tinajo: Carnaval dinsdag en 16 augustus (San Roque)

Tías: 2 februari (Nuestra Sra. De Calendaría) en carnavalsdinsdag

Openingstijden: 

De openingstijden voor recreatieve en commerciële activiteiten, bankzaken en restaurants variëren afhankelijk van het aantal en de behoeften van toeristen. De exacte informatie met betrekking tot elke aanbieding is te vinden in het menu dat overeenkomt met het betreffende gedeelte van deze webportal.

Wat moet ik doen als ik een probleem heb in een vestiging?

Als u een probleem heeft met een vestiging (restaurant, hotel, enz.), Vraag dan het bijbehorende klachtenformulier aan om de redenen voor uw klacht toe te lichten en u kunt er zeker van zijn dat dit de relevante instanties zal bereiken.

Vervoer: 

Tijdens uw bezoek aan het eiland kunt u gebruikmaken van de Guaguas-busdienst, die de hoofdstad verbindt met de verschillende steden, evenals de taxiservice. Er zijn ook boten en veerboten die Lanzarote verbinden met La Graciosa en met de andere eilanden in de Canarische archipel.

Over verkeersregels:

De maximumsnelheid op snelwegen is 90 km / u en in stedelijke gebieden is dit 60 km / u, tenzij anders aangegeven.
Er zijn verkeersregels die controleren en bestraffen zonder een veiligheidsgordel te dragen, rijden onder invloed van alcohol en het gebruik van mobiele telefoons zonder een handsfree systeem.
Als u bij een ernstig ongeval betrokken bent, bel dan 112. Als u geen gewonden heeft, wissel dan de nodige gegevens uit met de andere bestuurders die bij het ongeval betrokken waren. Autohuurkantoren moeten een verzekering hebben afgesloten voor de bestuurder en het voertuig en moeten ook een nummer hebben voor pech onderweg.

Gezondheid:

Ziekenhuis: u kunt hier alle informatie raadplegen.
Verzekering: als u een particuliere verzekering hebt, moet u contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij om een ​​overdrachtskaart aan te vragen. Als u naar een van de openbare ziekenhuizen of klinieken gaat, onthoud dan dat u uw socialezekerheidskaart moet overleggen.
Bescherming tegen de zon: de warmste en zonnigste maanden zijn juli, augustus en september, met een gemiddelde van 12 uur zon per dag en overdag temperaturen van tussen de 27º en 29º.
Tijdens deze maanden dient u te vermijden om 's middags te zonnebaden en een hoog beschermende zonnebrandcrème te gebruiken.
Geneesmiddelen: vergeet niet om medicijnen mee te nemen die u moet nemen. Lokale apotheken hebben alle belangrijke merken van analgetica en andere veel voorkomende medicijnen op voorraad. Er zijn apotheken in alle toeristische gebieden en er is altijd een dienst aanwezig.

Heeft het eiland veilig drinkwater?

Kraanwater komt van ontziltingsinstallaties en is perfect drinkbaar. Als u echter niet van de smaak van het water houdt, vindt u in elke winkel een grote verscheidenheid aan flessenwater.

Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote Lanzarote, Canarische Eilanden Lanzarote, Canarische Eilanden

informatie Lanzarote