Lanzarote

Museo Atlántico

 

Het onderwatermuseum Lanzarote "Museo Atlántico" is opgevat als een plaats om onderwijs te bevorderen en de mariene en natuurlijke omgeving te behouden en te beschermen als een integraal onderdeel van het systeem van menselijke waarden.

Jason deCaires Tayor stuurt ons een latente boodschap in zijn werk: de verdediging van de oceanen. Dit museumproject creëert een enorm kunstmatig rif bestaande uit een reeks pH-neutrale cementsculpturen die na verloop van tijd de mariene biomassa zullen helpen bloeien en de reproductie van soorten op het eiland mogelijk maken.

Plaats

Het museum is 12 meter diep ongerept water nabij de zuidkust van Lanzarote, in de Bahía de Las Coloradas, een plaats die voornamelijk werd gekozen vanwege de fysieke kenmerken van de zeebodem. Het beslaat een oppervlak van 2500 vierkante meter waar duikers en duikers toegang toe hebben. Het museum wordt een toeristische en culturele attractie.

Plattegrond Museo Atlantico

 

  1. De "Jolateros". Een groep kinderen in hun boten gemaakt van koper, genaamd "jolateros", een verwijzing naar deze Lanzarote traditie en een metafoor van een mogelijke toekomst voor onze kinderen, gekenmerkt door de onzekerheid die zou betekenen varen op een dun vel koper.

  1. Inmortal. Gegoten van een lokale visser op het eiland La Graciosa aan de noordkust van Lanzarote, wordt het beeldhouwwerk gevormd door een reeks betonnen stokken die een traditionele brandstapel vormen.

  1. Het vlot van Lampedusa. Een reflectie op de humanitaire crisis gebaseerd op de schildering van Geric.ult, die een scène toont van het wrak van het Franse fregat Medusa aan de kust van Mauritanië en het achterlaten van de bemanning. Een erkenning voor diegenen die hun leven hebben verloren op die reis.

  1. Niet verbonden. Een paar dat een 'selfie' neemt, plaatst ons in het gebruik van nieuwe technologieën en zelfreferentiëring. Dit beeld, gelegen naast The Raft of Lampedusa, ontwijkt een tragisch moment en verandert het in een evenement "op de achtergrond", waard om te worden geregistreerd.

  1. Rubicon oversteken. Dit werk bestaat uit een groep van 35 figuren die naar een muur en een deur onder de zee lopen, een grens tussen twee werkelijkheden en een poort naar de Atlantische Oceaan. Het is een monument voor het absurde, een disfunctionele barrière te midden van een enorme vloeistof, een driedimensionale ruimte die in elke richting kan worden overschreden.

  1. Hybride tuin. Het samenvoegen van de natuur en de mensheid, terwijl het verwijst naar de rijke vegetatie van Lanzarote. Sculpturen half mens, half cactus, vormen een belangrijk onderdeel van de botanische tuin.

  1. Portal. In het portaal kijkt een jonge vrouwelijke hybride naar een grote vierhoekige spiegel die het oppervlak van de oceaan in beweging weerspiegelt. De spiegel stijgt boven een reeks cactusachtige structuren met kleine compartimenten, 'levende stations' die zijn ontworpen om octopussen, zee-egels en jongen aan te trekken.

  1. Gedereguleerd. Deregulated is een speeltuin waarin geschikte zakenmannen, buitenaards voor de natuur, op een schommel en twee rockers spelen.

  1. Foto op. Net als het "selfie" -paar vormen fotografen een debat over de permanente registratie van beelden in hedendaagse samenlevingen.

  1. Menselijke twist. Het laatste stuk van het Atlantisch Museum is een menselijke boog bestaande uit 200 levensgrote sculpturen die een grote cirkelvormige formatie creëren. De positie van de figuren vormt een rif dat bewoond kan worden door mariene soorten en vormt een emotioneel afscheid voor de bezoekers aan het einde van de tocht.

Museo Atlántico